Start
Blogg
Fotoalbum
Om mig
Kontakt

Tema Stad i världen: Shanghai
Hösten 2006 reste mina föräldrar, bror och jag till Kina. En gruppresa "Mittens rike" anordnad av Kinaresor. Totalt 15 dagar i Kina där vi besökte flera olika städer.

Vi kom med buss till Shanghai på kvällen den 7:e resdagen. Neonljusen slog emot oss, hela staden var upplyst. Städerna Peking, Suzhou och Luzhi låg bakom oss framför oss väntade nya spännande städer men nu var vi här i Shanghai. 
Hos mig hade det alltid funnits ett äventyrligt, sagolikt och historiskt skimmer som vilat över staden. Troligen var mina sinnen färgade av minnen från serietidningen: "Blå Lotus"(Hergé 1936) där Tintin tog parti för det kinesiska folket mot brittiska kolonialister, knarkhandlare och amerikanska köpmän. 
Historiskt sett så fanns en affärsförbindelse mellan Kina och Svenska Ostindiska kompaniet sedan företaget bildades 1731. Långväga sjötransporter, som försåg de bättre ställda i Sverige med te och porslin, byttes successivt ut mot de tidigare landväga transporterna. Att segelfartyget Ostindiefararen Göteborg låg i Shanghais hamn just när vi var där var speciellt då det sjönk 1745 i Göteborgs hamn och legat där till 1984 och under ytterligare 21 år undersökts och reparerats för att åter igen segla till Shanghais hamn.
Det blev två dygn i Shanghai och då var vi på en båttur på Huangpufloden, shopping och besökte olika marknader. Men det som fascinerade mig mest tror jag var att män på flera platser hade ställt upp bord och stolar och satt i pyjamas ute på trottoarerna och spelade spel på kvällarna.  Att visa upp sig i pyjamas, utomhus på kvällarna, var något helt naturligt här enligt vår guide.

Alla neonlampor som mötte oss vid vår infärd i Shanghai släktes kl 23.00 varje kväll. Måste ha dragit en hel del ström alla de där neonlamporna.

Kinaresor arrangerar fortfarande resan: Mittens rike 
http://www.kinaresor.se/Vara-resor/Rundresor/Mittens-rike-15-dagar/

Mer info om segelfartyget Ostindiefararen Göteborg 
http://www.soic.se/10-minuter-ostindiefararhistoria/

2016-03-08 19:28 • Läst 856 gr
 
 
2020 © Lind Foto & Formgivning | Uppdaterad 2020-04-09