Start
Blogg
Fotoalbum
Om mig
Kontakt

Min process vid spontanfotografering
Februari visar sig från sin bästa sida. Det gick inte att motstå. Jag la pluggandet åt sidan, slängde kameran över axeln och knallade ut i februarisolen. När jag spontan-fotograferar så går jag huvudsakligen på känsla. Jag brukar ofta börja fotografera en vy eller en typ av översiktsbild, dels som en minnesbild så jag minnas exakt var jag varit men även för att känna av ljusförhållanden. Lite uppvärmning. Dessa bilder blir sällan bra, jag brukar ofta känna en liten gnagande besvikelse i det inledande stadiet men tiden har lärt mig att bara nöta på. Gå närmare motivet eller kanske längre i från, ändra inställningar. Får jag det inte att funka går jag vidare. I en skog finns det mängder med motiv.

Efter det första försöket med översiktsbilden så brukar jag ofta hamna på marken och fotografera blommor, insekter eller vad det nu kan vara. Här brukar det börja lossna lite och då brukar jag komma ihåg varför det är så kul att fotografera. I detta skede kommer inspirationen i gång och i detta läge går jag bara på känsla och fotograferar det jag ser. Jag letar bra ljus. Allt kan bli vackert i bra ljus. Å så plötsligt ser jag motivet: En liten isdroppe på en grankvist bakom ett skjul. 
När man jobbar med det naturliga ljuset gäller det ibland att  jobba snabbt. För att droppen skall komma till sin rätt vill jag har en spännande bakgrund. Jag lade skärpan på droppen sedan vred jag kameran för att få olika varianter av blått och grönt i oskärpa som bakgrund. Jag hann ta fem bilder innan ljuset ändrades. Redan på plats kände jag mig nöjd med bilden. Ibland händer det att jag hittar en bra bild när jag kommer hem och går igenom alla fotografier men oftast känner jag på plats att jag blev nöjd med bilden. Jag fångade min känsla av dagen i en bild.

2016-02-24 15:11 • Läst 707 gr
 
 
2020 © Lind Foto & Formgivning | Uppdaterad 2020-04-09